onsdag 21 september 2011

Omtänksamma onsdag: H&M + greenpeace

Video från Greenpeaces kampanj 13/9

I augusti släppte Greenpeace en undersökning som visar att många av de stora internationella klädmärkena som t ex H&M och Adidas inte har kontroll på vad för miljögifter som används i deras produktion. Rapporten visar att 4 av 6 testade H&M-plagg innehåller den farliga kemikalien nonylfenoletoxylat, som H&M själva tydligen hade förbjudit i sin produktion.

Den fjortonde september dekorerade Greenpeace 50 skyltfönster runt om i världen med budskapet "Avgifta framtiden!" i hopp om att H&M skulle fasa ut de farliga kemikalierna ur sin produktion, precis som Nike, Puma och Adidas redan åtagit sig att göra. I början var mottagandet av kampanjen kylig, ända tills nu.

Natten till den tjugonde september ställde sig H&M bakom utmaningen att avgifta modet, efter förhandlingar mellan Greenpeace och modejätten. Senast 2020 kommer H&M, som är världens näst största återförsäljare, ha fasat ut alla farliga kemikalier ur hela produktionskedjan. Detta innebär att även underleverantörerna ska offentliggöra vilka kemikalier de använder. 

Jag tycker att det här är väldigt bra! H&M sänder inte bara ut ett viktigt meddelande till hela textilbranschen utan de visar även att de vill vara omtänksamma mot miljön och människorna som jobbar med branschen. För att skapa ett stilsmartare samhälle är inte bara viktigt att minska konsumtionen av kläder utan en viktig faktor är även att förbättra villkoren och miljön för de som arbetar inom industrin. Det är inte möjligt att sluta konsumera kläder helt och hållet (i alla fall inte för alltid) och då måste man se till att tillverkningen ger så lite påverkan på miljö och människor som möjligt. Det innebär alltså att sådana här initiativ är ett steg i rätt riktning.

Målet med kampanjen är att Kina ska skaffa en strängare lagstiftning som gör det omöjligt för alla klädmärken att använda farliga kemikalier och de menar att de tillverkare som inte hakar på riskerar att förlora kundernas förtroende. Greenpeace lovar att följa upp H&M och de andra kedjorna håller sina löften. Det ska bli spännande att se om de lyckas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...