onsdag 6 mars 2013

Omtänksamma onsdag: Undvik plast


Plast är ett fantastiskt material på många sätt då det går att använda nästan överallt. Trots detta är det oavsett typ alltid förenat med en viss risk för spridning av farliga kemikalier. Särskillt PVC-plast ska man se upp med eftersom den ofta innehåller mjukgörare, ftalater, som kan framkalla cancer, vara hormonstörande, påverka levern och störa fortplantningsorganen.

PVC-produkter är märkta med en triangel och siffran 3 och kan finnas i allt från livsmedelsemballage, golv och leksaker. Underbara Clara har skrivit ett intressant inlägg där hon skriver om vilka kemikalier som hittades i hennes hem i samband med en undersökning som Naturskyddföreningen gjorde som definitivt är värt att läsa!

Förutom att innehålla en massa otrevliga kemlikalier så tillverkas plast idag mest utav råolja och naturgas som definitivt inte är miljövänliga. Därför är det klokt att ersätta plasten där det finns möjlighet med miljövänligare material så som glas, läderm trä, bomull och ylle. Dock gäller även devisen ekologiskt först när man väljer naturmaterial. Underbara Clara har också skrivit ett inlägg om hur du kan kemikaliebanta ditt hem som jag också tycker ni ska läsa. Man får många handfasta tips om hur man kan göra sitt hem bättre och mer kemikaliefritt.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...