torsdag 28 mars 2013

Fröken H testar: Kristallhalsband


För några veckor sen tipsade jag ju om detta halsband i modiga måndag och eftersom jag visste att vi hade några lampkristaller liggandes hemma efter att vi bytt ut några i vår kristallkrona valde jag att testa. Jag tog inspiration från detta klipp men valde att göra det lite annorlunda för att passa min kristall som jag hade och min egen personliga stil. Hur jag gick till väga får ni se här nedan.

Allt material är köpt från panduro och det ni behöver för att göra ett halsband är:
 • En gammal kristall från en kristallkrona
 • En kedja i valfri färg, jag valde guld då det är min favoritmetall.
 • Ett lås med tillhörande ringögla i matchande metall.
 • Små och stora ringöglor. Jag glömde köpa stora men det följde som tur med en till kedjan som jag använde i stället.
 • Stavöglor
 • Två tänger
 • En avbitartångMät ut längden på kedjan så du får den exakt som du vill ha den. Jag hängde den runt halsen och markerade där jag trodde att det skulle bli mest optimalt att placera hänget (precis mellan brösten).


Knipsa av kedjan med hjälp av din avbitartång eller om länkarna är tillräckligt stora öppna dem med  hjälp av tängerna.


Du kommer få en lång bit till halsbandet och en kortare som du kan göra något annat av när du är klar, t ex ett armband.


Lägg ut alla delar som du behöver så du får en översikt över hur halsbandet kommer att se ut när det är klart.


De här delarna behöver du för låsmekanismen.


 Och de här delarna behöver du för hänget.


I den öppna delen av kedjan öppnar du upp länkarna och sätter dit ett lås och en ringögla så att du kan öppna och stänga halsbandet när du bär det.


Nu är det dags att börja i andra änden. Välj ut en länk i kedjan som hamnar i mitten när du har halsbandet runt halsen och trä på den stora ringöglan.


Med hjälp av tängerna öppna den lilla ringöglan och trä den på den stora öglan. Nu har vi en bas att hänga kristallen i.


Trä stavöglan genom hålet i kristallen, lämna ca 0,5cm av staven och snurra resten av tråden runt staven så att det bildas ett hänge. Använd tången och se till så att inga vassa kanter sticker ut som kan fastna i kläderna sen när halsbandet är klart. 


Öppna den lilla ringöglan med hjälp av dina tänger och trä i hänget som du gjorde av stavöglan. Resultatet ska bli liknande som bilden nedan.  Jag valde att använda två ringöglor i stället för en liten bit kedja att fästa hänget i eftersom jag visste att det skulle hamna för långt ner med en kedja i.o.m. att det hänget i sig var ganska långt. 


 Och du är klar!


Så här ser det ut på också. Jag är jättenöjd med resultatet och kom fram till att jag föredrar att arbeta med metall framför tyg då det är mycket enklare att rätta till ett fel om man gör något än vad det är när man syr. 


Ta hand om er!

2 kommentarer:

 1. Supersnyggt! Ser proffsigt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Blev positivt överraskad av att det blev så bra själv också! :)

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...