onsdag 6 mars 2013

Fröken H lagar: Quiche med hasselnötter och gorgonzola


Paj är en sak som vi äter ganska sällan hemma hos oss eftersom min sambo inte är förtjust i det (mat paj alltså, efterrättspaj är en helt annan historia). Så när jag trillade över det här receptet och ville prova blev jag positivt överraskad när han verkligen gillade den. Pajen är väldigt fräsch tack vare purjolöken och hasselnötterna ger en oväntad och mycket god tvist. Det här receptet räcket till 6-8 portioner och som alltid, välj ekologiskt där du kan.

Fyllning:

  • 50g smör
  • 1 msk vegetabilisk olja
  • 2 stora tunt skivade purjolökar
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 2 vispade ägg
  • 125g smulad gorgonzola ost
  • 75g lätt rostade hasselnötter
  • salt och peppar
Pajdeg:
  • 250g vetemjöl
  • en nypa salt
  • en nypa cayennepeppar (vi använde lite smoked paprika och lite chilipulver då pepparn var slut)
  • 75g smör
  • 25g fint riven cheddarost
  • 6-8 msk kallt vatten
Gör degen. Blanda vetemjöl, salt cayenne och smör i en bunke. Rör ner cheddar. Addera vatten tills det blir en mjuk, smidig deg. Täck och låt stå kallt i 30-60 minuter. Tryck ut pajdegen i en 20cm stor form och pricka över med en gaffel. Grädda i en förvärmd ugn, 190°c, i 17 minuter.

Hetta upp smör och olja, stek purjolöken tills den är mjuk och karamelliserad. Låt svalna. Vispa ihop grädde,  mjölk, persilja, hasselnötter och ägg. Rör ner blandningen i löken. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den smulade gorgonzolan och häll i pajformen. Strö över lite cheddarost om du vill.

Grädda i ugnen i 40-50 minuter eller tills quichen stelnat i mitten. Bon appétit!

Ta hand om er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...