Fyllning:
- 50g smör
- 1 msk vegetabilisk olja
- 2 stora tunt skivade purjolökar
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 2 msk hackad bladpersilja
- 2 vispade ägg
- 125g smulad gorgonzola ost
- 75g lätt rostade hasselnötter
- salt och peppar
Pajdeg:
- 250g vetemjöl
- en nypa salt
- en nypa cayennepeppar (vi använde lite smoked paprika och lite chilipulver då pepparn var slut)
- 75g smör
- 25g fint riven cheddarost
- 6-8 msk kallt vatten
Gör degen. Blanda vetemjöl, salt cayenne och smör i en bunke. Rör ner cheddar. Addera vatten tills det blir en mjuk, smidig deg. Täck och låt stå kallt i 30-60 minuter. Tryck ut pajdegen i en 20cm stor form och pricka över med en gaffel. Grädda i en förvärmd ugn, 190°c, i 17 minuter.
Hetta upp smör och olja, stek purjolöken tills den är mjuk och karamelliserad. Låt svalna. Vispa ihop grädde, mjölk, persilja, hasselnötter och ägg. Rör ner blandningen i löken. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den smulade gorgonzolan och häll i pajformen. Strö över lite cheddarost om du vill.
Grädda i ugnen i 40-50 minuter eller tills quichen stelnat i mitten. Bon appétit!
Ta hand om er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar