torsdag 11 april 2013

Fröken H fixar: Trånga skor


Alla har vi väl ett par skor i garderoben som vi använder alldeles för lite p.g.a. att de är liite för trånga. I dag bjuder jag på två lösningar på hur du kan töja ut dem för att de ska passa bättre. Båda teknikerna jag kommer visa fungerar bäst på skor i naturläder men funkar även på den konstgjorda motsvarigheten.


Det här är mina skor som jag använder alldeles för lite, de är i äkta läder och inklädda i tyg. De är ursöta men fruktansvärt hårda och obekväma, alltså perfekta för att töja ut.


Det du behöver göra är ta på dig ett par tjocka strumpor, ta på skorna och föna på dem en liten stund. Om lädret är riktigt hårt kan du ta av skorna från fötterna och föna på dem samtidigt som du använder händerna för att försiktigt böja och tänja på delarna som är hårdast. Ta sedan på skorna på fötterna igen och föna på nytt. Låt skorna sitta kvar tills de svalnat.


Nu är de perfekta! Risken finns att de kan bli lite stora så ta av strumporna och prova barfota eller med en tunnare strumpa i så de blir precis lagom.

Det andra tipset jag har är att fylla en liters fryspåsar till hälften med vatten, knyta ihop påsarna (lämna lite luft) och lägga dem i skorna som du sedan stoppar in dem i frysen. Lämna skorna i frysen över natten och vattnet kommer frysa och expandera så att skorna töjs ut ungefär en halv till en storlek. Har du skor i fejkskinn kan det krävas flera omgångar då det är svårare att töja och ofta går tillbaka efter första gången. Kommer ni testa?

Ta hand om er!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...