torsdag 17 november 2011

Modehistoria - 1930-taletUngdomligheten som var i centrum under 1920-talet fick under 30-talet ge vika för mer traditionella linjer. 20-talets raka och kantiga former omvandlades nästan obemärkt till böljande linjer. Den korta, släta och strikta pojkfrisyren blev naturligt lång och böljande igen, midjan betonades kraftigare och siluetten blev mindre strikt.
   
Tillbakagången till det mer traditionella synsättet berodde på den ekonomiska världskris som börskraschen 1929 bar med sig. 30 miljoner människor över hela världen var arbetslösa och stora delar av befolkningen i Europa tog emot nationalistisk- och fascistiskpropaganda med öppna armar, eftersom de lovade en väg ut ur eländet. En av de viktigaste punkterna i dessa ideologier var kvinnans roll, som nu skulle vara alltigenom kvinna i en gammalmodig bemärkning, vilket i sin tur var ett jättekliv bakåt för den kvinnliga befolkningen.

De nya politiska rörelserna såg till att de europeiska staterna blev politiskt isolerade och kläderna blev ett sätt att stärka nationaliteten, speciellt i Tyskland blev folkdräkten populärare än moderiktiga kläder eftersom den var funktionell och inte hade allt för mycket utsmyckningar. De kvinnor som inte klädde sig nationalistiskt ansåg att Paris var modets huvudstad och rättade sig efter vilken trend som rådde där.
   
Redan 1929 påbörjades förändringarna i klädernas utformande, som skulle vidareutvecklas under de kommande tio åren. Den kvinnliga figuren fortsatte att vara slank men fick andra konturer. Midjan placerades på sitt naturliga ställe igen och betonades, speciellt till vardags, med ett smalt skärp i läder eller tyg. Kjolarna smet åt över höfterna och blev vidare runt benen, oftast slutade kjolen i en klocka runt vaderna. Det här gjorde kjolen till ett enkelt men elegant plagg.


Överdelen var tillskillnad mot underdelen mycket tajt och åtsmitande med smala ärmar. Under 30-talet ville man betona bysten igen, men den anpassades till den slanka kroppsformen. För att upp nå den eftertraktade figuren började kvinnor använda korsetter igen, vilka nu var mer elastiska och mer bekväma tack vare förbättrade tillverkningsmetoder.
   
Förutom klänningar blev kombinationen kjol och blus mycket populär under 30-talet vilket anammades av de kvinnor som arbetade på kontor. Även dräkter med en längre figursydd jacka och smal kjol blev populärt. De här dräkterna var menade att fungera som männens kostym och kunde bäras till vilka tillfällen som helst under dagen. Klänningar bars lämpligast på eftermiddagen och speciellt på kvällen. Kvällsmodet var det enda som blev mer påkostat under 30-talet med långa, vida kjolar, markerad midja och smala överdelar.
   
Livsstilen man eftersträvade under 30-talet var intelligent, avspänd och elegant. Att köra bil blev ett sätt att visa upp sin moderiktiga sida och att resa blev också ett moderiktigt beteende. I mitten av 30-talet hade resandet runt om i världen resulterat i att jazzen spridit sig från USA till Europa och swingen blev dansen som alla ägnade sig åt.
   
Mot slutet av årtiondet blev modet i det stora hela mer strikt och funktionellt igen, vilket berodde på materialbristen som rådde under krigstiden.

Tidigare inlägg i den här serien; tidigt 1900-tal & 1920-talet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...