torsdag 19 januari 2012

Modehistoria - 1970-talet

Under 70-talet var världsordningen starkt debatterad på grund av öst-västsituationen och Vietnamkriget. Politik, världslig som samhällsinriktad, var något som berörde alla i samhället, vars struktur människorna ville förändra. Det experimenterades med droger, fri kärlek och kollektiva boenden för att försöka hitta nya alternativ till den traditionella livsstilen.

Modet blev under 70-talet ett sätt att uttrycka sina politiska åsikter och hippiestilen var den stil som ända in i 80-talet präglade stora delar av modet. Kläderna man bar skulle gärna vara ekologiska, handgjorda eller ha influenser från 1800-talet, tidigt 1900-tal eller bondegenerationerna. Blandningarna ledde till en brokig mix av stilar och ingen stil var övervägande utan det blandades friskt. Tyvärr innebar inte 70-talet någon ny självständig siluett utan utvecklade den siluett som 60-talet påbörjat och ledde in influenserna i 80-talets siluett.

I helhet blev modet ledigare och reglerna för vilka kläder som fick bäras försvann. Det märks tydligast på kvällsmodet då det inte skiljer sig märkbart från kläderna kvinnorna bar på dagen, det som skiljde dem mest åt var materialet som mot kvällen blev något lyxigare. Innan andra världskriget hade kvällsklänningarna speciella snitt, vilket gjorde att man tydligt kunde se vilket tillfälle klänningen var gjord för.

70-talets kläder var färg- och materialmässigt överensstämmande så att kjolar, blusar, jackor, byxor, tröjor och klänningar kunde kombineras fritt tills de passade andvändarens behov. Då behövdes inte hela utstyrseln bytas ut utan enbart ett enstaka plagg.

Även på 70-talet var kombinationen kjol och blus den absolut vanligaste klädseln. Efter 1975 var den populäraste kjolmodellen den klockade knälånga kjolen i stället för 60-talets lårkorta raka modeller. Tonåringarna föredrog kjolar som gick ända ner till marken eller jeans. Kjolarnas tyg var oftast blommönstrade, patchworkmönstrade eller enfärgade. De valigaste överdelarna till kjolar var skjortblusar, polotröjor, t-shirts och romantiska mormorsblusar. Man inspirerades mycket av modet från början av sekler och många blusar hade hög krage, ryschiga axlar och mycket vida ärmar.

Klänningarna visade samma tendenser som kjolarna, tonårsflickorna föredrog långa medan kvinnorna gillade korta. Skjortklänningen var den populäraste modellen i början av årtiondet men blev utkonkurrerad av klänningar i jersey med ett löst fall. Axelvaddar började användas i klänningarnas överdelar men inte lika starkt som de användes under 80-talet. Klänningarnas tyg var mycket uppskattat eftersom det var mjukt och skönt mot kroppen tillskillnad mot 50-talets obekväma konstgjorda tyger.
   
Midjekorta blousonjackor i brokiga färger eller skogshuggarstil kunde kombineras med allt och bäras vid alla tillfällen. På kvällen kunde man bära samma modell fast i elegantare och ibland glansiga material.  I stället för dräktjackan till kjol eller byxor kunde man bära en stickad jacka med skärp och hätta eller andra iögonfallande kragar. Jackorna var populära under 70-talet framförallt eftersom de flesta modeller protesterade mot det militära.
   
Byxorna som kvinnorna bar satt tajt över höfterna och svängde ut från knäet neråt vilket gav kvinnorna en långsmal och nästan gänglig siluett. Byxorna var tillverkade i manchester, sammet, tweed eller jeans. Jeansen blev redan på 50-talet ett mode plagg och anpassades till den trend som var störst just då. Det kraftiga tyget blev så utbrett att kvinnorna så småningom kunde ha alla sina plagg i det slitstarka materialet. I slutet av 70-talet fick de vida byxbenen ge vika för smalare byxor som banade vägen för 80-talets mode.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...