onsdag 9 juli 2014

Fröken H fixaar: Hönshus, del 2Hej finingar! Förra veckan berättade jag ju för er om när vi byggde om vårt hönshus. I dag kommer ni få se del 2 av förvandlingen och även möta våra nya familjemedlemmar. Vi börjar med hur vi satte in hönsluckan. Ovan ser ni hur det såg ut innan vi började.


Från början var luckan på andra sidan huset, mitt emot dörren ni ser på bilden, men eftersom vi valde att ha hönsen på framsidan av huset så att vi kan se dem fick även luckan byta plats. För att inte göra onödig åverkan på fasaden valde vi att ta ut ett av fönstren och bygga luckan där. Luckan är byggd av 45x45 reglar, plywood och isolering från badrumsrenoveringen. Luckan öppnas som en giljotin och kommer hållas upp med en vajer när det blir dags för ute premiär. Även dörren fick sig en mindre reparation eftersom den börjat ruttna i nedre hörnet.De fick sig även några lager ny färg. Vi valde en nyans som liknade den befintliga så mycket som möjligt eftersom vi ville behålla det ursprungliga utseendet och vi tror att det är samma nyans som de var i när de var nya. Nyansen heter sjögräs och kommer från Beckers.


Sen var det dags att bygga på insidan också. För att det inte ska bli drag hos hönsen när luckan är öppen valde vi att bygga en "tunnel" som de får gå igenom innan de kommer in eller ut. Även här använde vi oss av 45x45 reglar och plywood. Den målades vit för att passa till den vitputsade väggen (som vi behöver snygga till i framtiden) och kommer få en trappa/stege när hönsgården är klar så hönsen kan ta sig ut.


Sen var det dags att sätta upp några sittpinnar. Vi valde platsen så att det blir enkelt för oss att städa och tryggt för hönsen. Reglar (vet inte hur många meter vi använt till det här projektet) användes här med och störar från ett gammalt staket fick sätta livet till för att bli själva pinnarna.


Sen skruvade vi igen en ventilationstrumma som tillhört ett rum som funnits i hönshuset tidigare och hängde upp värmelampan. Min far (som är utbildad elektriker) hade tidigare hjälpt oss att dra ny el och sätta in en jordfelsbrytare.


Nästa steg var strö... (jag har hjälpt till, fast det inte ser ut så på bilderna)


och sen var det färdigt (nästan)! Reden och mer strö kommer till efteråt och foderautomaten fick flytta ut då kycklingarna var mycket mindre än vad vi räknat med. Vi valde även att gränsa av strax nedanför värmelampan så att våra små inte skulle gå vilse och känna sig tryggare innan de vant sig vid allt det nya.


Här är de, våra bäbisar! Det är 10st Hedemorakycklingar som vi hämtade nere i Herrljunga i söndags och de är det sötaste jag sett i hela mitt liv. Fem av dem har redan fått namn (inofficiella), trots att vi inte skulle döpa dem, och de blir modigare för varje dag som går. Det ska bli spännande att se hur de utvecklas med tiden och se hur många som blir tuppar respektive hönor!

Ta hand om er!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...