torsdag 26 januari 2012

Modehistoria - 1980-talet
Om 1970-talet kännetecknas av äkthet, naturlighet och självförverkligande kännetecknas 1980-talet av framgångskulturen, allt är möjligt och genomförbart. Det märks tydligt på modet då flera stilar gör intåg i människornas vardag. Paris var inte längre den ledande staden inom mode eftersom Paris inte längre var ensamt om att utveckla nya stilar som spred sig över hela världen. England, Tyskland och Italien blev de nya jättarna i Europa och utifrån är USA och Japan de med störst inflytande.
   
Att flera olika stilar kunde samspela under samma årtionde är kärnan i 80-talets mode. Det var inte tvunget att enbart finnas en trend och mångfalden under 80-talet blev enorm. Skönhetsidealen förändrades och en riktig fitnessvåg bröt ut. Idealkroppen var inte längre flickigt smal eller naturligt elegant utan kroppen skulle vara sportig, slank och muskulös. 

Aerobics blev det populäraste sättet att förändra sin kropp på och till denna aktivitet krävdes speciell utrustning. Färgglada kläder som leggins, trikåer, pannband, benvärmare och aerobicskor var ett måste för att kunna utföra den här idrotten.Aerobicstrenden spred sig snabbt till vardags modet och snart krävdes inte ens fysisk aktivitet för att människorna skulle gå om kring i idrottsinspirerade kläder på gatorna.
   
Vid sidan av sportmodet dök ytterligare tre stilar upp, dress for success, dynastistilen och coctailstilen. När kvinnorna blev en allt större del i yrkeslivet och började klättra upp för karriärstegen krävdes en klädsel som uttryckte deras delaktighet i männens värld. Kvinnorna bar alltså sin egen version av kostymen som medförde att kvinnorna kunde framhäva sin kompetens istället för sin sexualitet. En dräkt kunde bestå av en vid lång blazer med vadderade axlar, en snäv kjol och eleganta högklackade pumps.
   
Förebilden till den ambitiösa och framgångsrika kvinnan kom från tv-serier som Dallas och Dynastin. Många kvinnor bar liknande kläder som sin favorit karaktär. Den onda karaktären hade snäva kjolar, figursydda kavajer med breda axlar och tydligt markerad midja för att framhäva bysten. Klädernas färger var starka och klara.
   
Motsatsen till den onda kvinnan var den goda kvinnan med damigt eleganta klänningar i diskreta färger som inte framhävde figuren lika starkt. Den tredje trenden, Cocktailstilen, är precis vad namnet antyder, en blandning av flera olika stilar och influenser. Cocktailstilen var människornas chans att klä sig precis som man ville utan att stilen man valde bars av alla andra. 

Detta berodde på att samhället inte längre strävade efter några politiska mål. Istället för hippierörelsen växte nya stilriktningar fram som inte var beroende av världspolitiken utan vem som helst kunde bli vad som helst. Även om du var fattig kunde du klä dig som om du ägde en förmögenhet och även om du ägde en förmögenhet kunde du klä dig som en punkare även om du inte delade deras värderingar, allt tack vare mångfalden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...