tisdag 29 april 2014

Tipstisdag: 5 frukter att byta till eko

Foto - Sofia Runarsdotter

God morgon! Igår larmade tidningarna om att nio av tio frukter innehåller rester av bekämpningsmedel. Statistiken kommer från en rapport som Naturskyddsföreningen framställt,  baserat på de senaste svenska provtagningarna av Livsmedelsverket. Rapporten visar att många av de frukter vi stoppar i oss dagligen innehåller kemikalier som är cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande.

Om ni följt min blogg ett tag är det ingen nyhet att jag uppmanar till att äta mer vegetariskt och att jag tycker att ekologiskt är vägen att gå. Därför är dagens tips 5 frukter som naturskyddsföreningen (och jag) tycker att ni ska byta till eko:

Äpplen - i 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande.

Päron - bekämpningsmedel hittades i 7 av 10 tester och då har Sverige ändå ett ypperligt klimat för päronodling. En favorit hos barn som definitivt borde vara ekologisk!

Citrusfrukter - behandlas med imazalil, ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet, men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.

Bananer - i 67 procent av testerna hittades rester.  Medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer då de utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvatsom bl.a. kan göra att odlarna drabbas av lungkollaps.

Vindruvor - bäst på att vara värst. 96% av druvorna innehöll bekämpningsmedel och de går inte att tvätta bort med vatten.

För att läsa mer om exakt varför du ska byta till eko och hitta mer fördjupad information om rapporten tycker jag att ni ska gå in på naturskyddsföreningens hemsida.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...