onsdag 31 juli 2013

Fröken H lagar: Öppen lasagne med spenat, ricotta & mandelpesto


God morgon! Lotta Lundgren har gjort den, enligt mig, bästa kokboken någonsin. Allt vi har testat ur den har varit himmelskt goda och de flesta även riktigt enkla och snabba att slänga ihop. Detta recept ovan är lite bökigare men fortfarande inte ursvårt och resultatet blir så bra att det är värt krånglet. Det här behöver du för 4 portioner:
  • 50 g smör
  • 1 dl mandel
  • 1 tsk honung
  • 1 ekologisk citron, zest och några droppar saft
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 500 g skogschampinjoner eller portabello
  • 4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
  • 400 g färsk spenat
  • 1 burk ricotta
  • 4 lasagneplattor, normalstora
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna. Krossa i mortel, kvarn eller matberedare.Smält smöret. Slå bort den grumliga bottensatsen och låt det klara smöret bubbla någon minut på låg värme tills det luktar som knäck. Tillsätt citronzesten till smöret, i med mandelkross och honung. Smaka av med salt och håll varmt med låg värme.

Hacka lök och vitlök. Skiva svampen i tunna skivor och stek i smör eller olja tills de är nästan färdiga. Tillsätt löken och svetta den genomskinlig och ha i skinkan, stek igenom tills svampen fått stekyta och skinkan är lite knaprig.

Koka upp vatten till lasagneplattorna och tillsätt under tiden spenaten till svamp-och lökblandningen. Stek tills den sjunkit ihop. Salta och peppra.

Koka pastan mjuk, ta upp och lägg på fyra tallrikar. Lägg spenatfyllningen på halva pasta-arket, toppa med en rejäl sked ricotta och lägg över resten av pastan på röran. Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart. Smaklig måltid!

Ta hand om er!

1 kommentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...