tisdag 22 november 2011

Tipstisdag: ekologiskt läder


En film om produktionen från Tärnsjö Garveri

Idag ska jag tipsa om Sveriges enda ekologiska garveri och de använder sig av tekniker som har gått i arv i generationer. Tärnsjö garveri har funnits sedan 1857. Vid garvningen använder de sig träextrakt som ger ett snabbare resultat än med andra vegetabiliska garvsyror.

Att framställa miljöläder tar längre tid än normal garvning men ger mindre påverkningar på människa och miljö samt att resultatet blir av bättre kvalitet. Resultatet blir alltså ett ekologiskt läder som andas bättre än kromgarvat läder och inte framkallar några allergier.

Tärnsjö garveri tillverkar ca 900 000 kvadratfot läder varje år och använder ca 280 000 fot till egen produktion. För tillfället håller de på att experimentera med att använda granbark som garvämne samt att färga lädret med det. Detta gör de för att få ett så ekologiskt och organiskt läder som är möjligt. 

De arbetar framför allt med mindre kunder men har även några prestigkunder över hela världen. Några företag som använder sig av Tärnsjö garveris produkter är Kavat från Kumla, Bellio, Ek of Sweden,  Docksta, Fredericia, Brooks England och Bröderna Wahlsten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...