torsdag 24 november 2011

Modehistoria - 1940-taletI slutet av 30-talet och början av 40-talet blev klädernas linjer kantigare och den smala men kantiga siluetten fortsatte ända fram tills krigsslutet 1945. Kjolarna var såpass korta att de täckte knäskålen nätt och jämt. Dräktjackorna fick militära inslag som axelklaffar och dubbelknäppning. Axlarna betonades genom kraftiga axelvaddar. Kläderna gjordes i robusta och värmande tyger som tweed.

I motsats till kläderna, vilka blev präktigare, blev hattarna allt mer fantasifulla eftersom materialbristen gav kvinnorna begränsade möjligheter att pynta sig. Hur man kunde piffa till sina kläder blev en het trend och de kunskaperna blev livsviktiga för den modemedvetna kvinnan utan mycket pengar.


Efter kriget skedde inga drastiska förändringar utan man fortsatte med det smala, axelbetonade modet tills Frankrike beslöt sig för att bevisa att modestaden Paris fortfarande var kreativ och fantasifull. Modeskaparna skapade modevisningar i dockformat och dockorna kläddes i riktiga kläder som var lika omsorgsfullt gjorda som haut couture, t o m skorna gjordes av riktiga skomakare. Föreställningarna drog mycket folk och blev en chans till glamour i vardagen och bidrog till hopp inför framtiden.

1947 revolutionerade Christian Dior modet i Europa, det kantiga modet fick ge vika för en ny kvinnlighet. Visserligen hade modet tendenser från 1800-talets kvinnliga könsroll men kvinnorna fick uppleva en lyx som de inte känt på flera år. Dior inspirerades av biofilmernas skådespelerskor med framhävande aftonklänningar vilket blev mycket populärt under 1940-talets sista år.

Att efterkrigstidens mode vek så kraftigt från krigets siluett berodde på att människorna var beroende av att finna en ny verklighet vilket gjorde att modet utvecklades tills de sista ruinerna av kriget var bortforslade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...