måndag 30 juni 2014

Fröken H fixar: Hönshus, del 1

Hönshuset, innan vi började.

God morgon finingar! Som ni vet köpte jag och Eric en gård i maj (om ni missat det kan ni läsa mer här) och en av anledningarna till att vi valt att köpa en gård är att vi vill bli mer självförsörjande. En del av detta är att ha höns och kunna få egna ägg från höns som man vet mår bra.

Vi ägnade därför en del av semestern till att återställa, förnya och förbättra det gamla hönshuset som finns i en del av ladan. Hönshuset har senats använts för att hushålla kaniner och alla gamla reden var förstörda, därför krävdes det en del insatser.Innan vi började riva ut det gamla (har tyvärr inga bilder från det) gjorde vi en ritning över hur hönsgården och nätet ska vara uppbyggt. Helst hade vi velat att våra höns skulle kunna gå fritt på vår gårdsplan, men eftersom det både finns räv i området (som vi sett två gånger i dagsljus) och det går en väg precis utanför hönshuset måste de ha en hönsgård att vistas i när vi inte är hemma och kan bevaka dem. I och med det har vi valt att göra hönsgården så stor som möjligt.

Eric i full gång att spika lister.

Vi började med att bygga en vägg inne i rummet som ska bli hönshuset. I ena halvan ska vi bygga reden samt sittpinnar och i den andra ska vi förvara foder, extra strö och andra saker som har med hönseriet att göra.

En bit på väg.

Väggen har vi byggt av 45x45 reglar, vanlig trall, vinkeljärn som vi fäst i taket och golvet och hönsnät. Alla material kommer från byggmax i Karlskoga om de inte är återanvända (Den grå rutan är vart den gamla hönsluckan satt fanns innan de murade igen den). Vi valde att sätta trall längst ner för att minimera spån i förvaringsutrymmet eftersom höns sprätter en hel del.Vi byggde också en enkel dörr av samma material som vi gjorde extra bred för att lätt kunna få in en skottkärra när det är dags att göra rent i hönshuset. Sedan rullade vi ut hönsnätet och fäste det med hjälp av krampor och klippte upp vid dörren för att kunna öppna den.


Färdigt! Nästa gång berättar jag om hur vi gjorde en ny hönslucka.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...