tisdag 4 februari 2014

Tipstisdag: Legnology

Skärmdump från Legnology.se

För ett tag sedan blev jag kontaktad av Legnology angående att prova deras strumpbyxor. Jag har testat dem ett tag nu och gillar dem så pass mycket att jag vill tipsa er om dem! 

Legnology är ett företag som lanserades förra året och tillverkar strumpbyxor av kvinnor, för kvinnor. Grundarna var trötta på "slit och släng"-modet och genom den drivkraften föddes Legnology. Så här säger Anna Takahashi, en av grundarna bakom Legnology, om deras hållbarhets- och miljötänk:

"Vi jobbar närproducerat först och främst, vår producent är i Italien. En av de främsta i sitt slag, framför allt för hur de underproduktionen tar hand om sitt avfallsmaterial, så som färgvatten osv. Samt använder sig av solenergi. Vi jobbar hela tiden tillsammans med producenten på att utveckla bättre miljöalternativ för produktionen.

Strumpbyxor kan ju aldrig bli "miljövänliga" just för att de är gjorda av råolja, vilket är en endbar energi, så gör vi strumpbyxorna så bra och hållbara vi kan, så slänger vi inte lika mycket.  Det finns idag inget bra sätt att återvinna strumpbyxor på, så bäst är ju att inte slänga alls tänker vi.

När man talar om återvunna fibrer så finns det två alternativ. Nr 1. är att kemiskt eller mekaniskt slita sänder eller lösa upp gamla produkter för att sendan skapa nya nylonfibrer. Inget av de alternativen är vidare miljövänliga med tanke på kemikalier och energiåtgång, samt att det blir en "down cycling" produkt. Dvs, kvalitén blir inte lika hög.

Nr2. är vad man kallar "pre consumer" återvunnet material. Dvs att man använder överblivet spillmaterial. Vi har just nu en produkt, våra stay up leggings, som är tillverkade i 80% pre consumer återvunna fibrer. Samt siliconet är ett vattenbaserat silicon som är ett miljövänligare alternativ. 

Vår box är gjord i 100% nedbrytningsbart papper, från Iggesundsbruk. Inga giftiga tryckfärger och den är limmad med lera. Vi valde bort plast och krokar och dyra reklambilder, så lite som möjligt ska hamna i papperskorgen. Vi ser gärna att man faktiskt sparar boxen och förvarar sina strumpbyxor i den.

Vi har även valt "klimatkompensera" våra produkter, genom att varje år bidra med pengar till ett miljöprojekt. Det kan vara östersjöprojekt, trädplantering, utveckla vattenrening hos producenter osv."

Ni hittar återförsäljare och mer kul information på deras hemsida Legnology.se. Exakt vilka strumpbyxor jag har provat får ni se i ett separat inlägg.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...