fredag 14 februari 2014

Personliga reflektioner: Läkarmissionen lanserar Klädinlämnardagen


Jag fick ett mail härom dagen med ett pressmeddelande om att läkarmissionen lanserar en årlig klädinlämnardag under vänliga veckan, som är denna vecka. Nedan kan ni läsa hela pressmeddelandet:

"Att ge bort gamla kläder och saker till en biståndsorganisation är ett enkelt sätt att hjälpa dem som har det sämre. Det är också miljövänligt att återanvända och återvinna. Läkarmissionen lanserar därför en årlig klädinlämnardag som infaller under Vänliga Veckan. I år är det lördag den 15 februari som är Klädinlämnardagen.

– Vi hoppas att Vänliga Veckan ska inspirera till ett vänligare samhälle och en vänligare värld. Klädinlämnardagen ser jag som en del av det, vi vill uppmuntra folk att hjälpa andra och att skona miljön på ett väldigt enkelt sätt, säger Johan Lilja, direktor för Läkarmissionen.

Ett tiotal biståndsorganisationer och andra hjälporganisationer i Sverige får en del av sin finansiering genom att driva second hand-butiker. Läkarmissionen har fem egna second hand-butiker och är dessutom med i ett nätverk där ett tiotal Lindra-butiker ingår.

De kläder som lämnas in till Läkarmissionen går antingen till försäljning i second hand-butikerna, vidare till mottagare i till exempel Moldavien och Etiopien eller säljs till bland annat återvinning. Oavsett vilken väg kläderna tar blir resultatet i slutändan alltid bistånd, antingen i form av material eller i form av finansiering av andra biståndsinsatser.

– Men det handlar faktiskt inte bara om pengar och miljön. Att ägna en tanke åt dem som har det sämre än man själv har ett värde i sig, säger Johan Lilja.

Läkarmissionens second hand-butiker förstärker sin kapacitet under Klädinlämnardagen. Den som tar sig till butiken för att lämna in eller för att handla bjuds på kaffe."

Jag tycker att det är en toppen idé med en dag som återkommer varje år som uppmuntrar människor att lämna in kläder. Själv lämnar jag in kläder ca två gånger per år, i samband med att jag rensar garderoberna inför en ny säsong. Kommer ni lämna några kläder?

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...