tisdag 18 oktober 2011

Tipstisdag: klimatsmarta tyger och garner

Bild från Ekologiskt garn
När man ska göra om plagg som man redan har är det bra att även här tänka på miljön. Det kan man göra genom att köpa tyger, garner och andra sytillbehör secondhand, fråga någon man känner om de har sysaker de inte använder eller köpa nyproducerat som är ekologiskt. Klimarsmart.se har en bra lista över webshoppar som säljer ekologiskt garn eller tyg. De listar butikerna med klimatbetyg och om de har några andra bra märkningar, t ex krav eller svanen märkning.

Men vad är då ekologiska garner och tyger? Jo, de är material som kommer från resurser som är odlade enligt eller kommer djur som är uppfödda enligt ekologiska principer. Ekologisk odling betyder att man försöker skapa ett långsiktigt hållbart jordbruk där naturresurserna används utan miljö- och hälsofarliga bieffekter. Ekologisk odling bidrar till att människorna som tillverkar garnerna eller odlar materialen slipper utsättas för en otjänlig miljö och att konsumenterna får en produkt som är fri från allergiframkallande kemikalier.

De olika slags ekologiska tyger och garn som finns är bland annat bomull, bambu, hampa, lin, viskos (gjort av träd, vem visste?), siden, silke och ull.

Vill du läsa mer finns det mycket bra info att hitta på ekologiskt garn eller ekolifestyle!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...