onsdag 20 november 2013

Fröken H lagar: Karamelliserad lökpaj


God morgon! I dag bjuder jag på lite middagsinspiration i form av en underbart god, men fet, lök paj. Eftersom jag fortfarande inte hittat receptet som jag gett er en förhandstitt på får ni vänta lite till på det inlägget. Pajen är, i vilket fall, är perfekt att ha till en buffé (kanske julbordet?) eller äta som den är tillsammans med lite färska grönsaker eller smaskig sallad. Det här behöver ni för att göra 4-6 portioner och som alltid, välj ekologiskt där ni kan:
  • 100g smör
  • 600g tunt skivad lök
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100g riven gruyéreost
  • 1 pajskal á 20 cm
  • 100g riven parmesanost
  • salt och peppar
Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i löken och stek den i 30 minuter eller tills den är riktigt brynt och karamelliserad. Rör flitigt under tiden så att den inte bränns vid. Lyft upp löken ur stekpannan och lägg den åt sidan. Sätt ugnen på 200°c. Vispa äggen i en storskål, rör i grädden och smaka av med salt och peppar. Tillsätt gruyéreosten och blanda väl.

Rör ner den stekta löken. Häll ägg- och lökblandningen i degskalet och strö riven parmesanost över. Ställ pajen på en plåt och grädda i ugnen i 15-20 minuter eller tills fyllningen har stelnat och börjar bli brun. Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila i minst 10 minuter. Servera den varm eller rumstempererad.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...