torsdag 16 februari 2012

Modehistoria - 1990-talet

Sista delen i modehistorie-serien
Trenderna som presenterades på 80-talet utvecklades vidare under 90-talet. Ingen ny siluett skapades men det skapades flera olika variationer på stilar och silutter som funnits tidigare. Återblickarna till tidigare årtiondens mode följde varandra i en allt snabbare takt och avståndet mellan de olika perioderna blev allt kortare.

Klädreglerna luckrades upp helt och kvinnorna kunde gå till jobbet i leggins eller jeans om de skulle känna för det. Man behövde inte längre piffa upp sig för att gå till teatern eller operan, för även där gällde regeln allt är tillåtet om du tycker om det.
   
I början av seklet var det klart anpassat med kläder för olika åldersgrupper och vilka färger, stilar, tyger och vilken siluett en speciell åldersgrupp fick bära. Den här trenden började luckras upp redan på 20-talet och på 60-talet togs det upp igen. På 80-talet fanns nästan ingen anpassning angående klädsel och ålder. Barn, vuxna och gamla hade mer eller mindre liknande kläder. Det gällde även i grunden på 90-talet men en klar skillnad hade växt fram mellan ungdomsmodet och de lite äldre vuxna. Den yngre generationen ville bära det 70-tals inspirerade modet medan de äldre som redan upplevt det modet valde att bära klassiskt skurna dräkter.
   
Under en lång tid fanns det många kedjor som enbart fokuserat sig på mode för kvinnor under 20 och 25 vilket resulterade i att enbart vissa plagg kunde bäras av äldre, men under 90-talet kunde många fler handla från de här kedjorna och ingen övre eller undre gräns finns för vem som kan handla där. 90-talet kännetecknades av fyra stora stilar – retromodet, grungestilen, tjejstilen och technotrenden. 

Retromodet var ett återupplivande av 70-talets mode. Stilarna i varuhusen, modemagasinen, och det folket bar på gatan hade länge influerats av 70-talet i en mild grad men under mitten av 90-talet blev stilen glödhet igen. Skorna blev bredare och nästintill kantiga med fyrkantiga klackar och platåsulor. T-shirts, blusar och tröjor blev snävare och kortare, blazrar fanns i många olika modeller bland annat helt raka och figursydda. Byxorna var tajta eller vida och helst utan veck i linningen. Dova färger dominerar modet. Det som skiljer 70-talets mode från retromodet är de nya materialen, de gamla syntetmaterialen har bytts ut mot hi-tech material med oanade egenskaper.
   
Grungestilen dök upp parallellt med retromodet som en ny typ av mode. Tunna, små blommiga plagg bars tillsammans med kängor i ett mycket ungdomligt och individualistiskt mode som en motsats till en strömlinjeformad och karriärinriktad kvinnovärld. Genom en kantig stil ville grungestilen motsätta sig samhällets normer och det blev snabbt omfamnat av resten av modevärlden. Grungestilen orsakade att även politiken blandade sig i fenomenet när USA:s president Clinton gick ut i massmedia och varnade för att den förrädiska stilen kunde leda till ökat drog missbruk.
   
Den dominerande stilen under mitten av 90-talen var tjejstilen, så kallade girlies. I vissa detaljer påminde tjejstilen om retromodet med snäva byxor och korta, åtsittande tröjor som visar naveln. Till kläderna bar hon platåskor och håret var färgat i en häftig färg. Girlies var coola, visste vad de ville och tog för sig i livet. Feminism var inget begrepp de kände till eftersom de kände sig helt jämställda i världen som var till för dem att roa sig i.
   
Den sista stora trenden under 90-talet var technotrenden som var en lekfullvariant på retromodet. Teknotrenden tog upp mode som tidigare bara var anpassat för små grupper. Man bar kläder med influenser från 60- och 70-talet men man följde det inte slaviskt utan skapade egna varianter av stilar som de kombinerat tillsammans med punk, en gnutta fetisch och nytt från teknologins frammarsch.
  
Mode på 90-talet kan sammanfattas genom att det finns flera olika stilar bl a de som de stora modehusen visar upp och det som kommer från människor på stan. Mode kunde inte längre indelas i två grupper om det här är och det där är inte mode. Modet har blivit ett sätt att uttrycka sin personlighet och ingen behöver längre låsa sig till en enstaka trend.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...