onsdag 1 oktober 2014

Omtänksamma onsdag: ”Svenskarnas konsumtion pressar jorden allt hårdare”


God morgon! I går kom nyheten att Sveriges miljöfotspår blivit större under de senaste två åren och genom detta hamnat på 10:de plats på WWFs lista över väldens miljöovänligaste länder, Living Planet. Enligt rapporten skulle det krävas resurser från 3,7 planeter om hela världen skulle leva som Sverige gör just nu. 2012 skulle det krävas 3,4 jordklot och på grund av det klättrar Sverige från plats 13 till plats 10 på "värstinglistan".

WWF pekar på fyra anledningar till att Sverige hamnar högre upp på listan än för två år sedan. Dels menar de att den låga konjunktursvackan, som varit högre i andra länder, har bidragit till att svenskarna konsumerat mer. Dessutom konsumerar vi mycket kött och importerar mycket produkter som släpper ut mycket miljöfarliga ämnen. Sista anledningen är att vi som nation har en energikrävande fordonspark.

”Sverige och vi svenskar har en självbild att vi är en god kraft i världen och tar ett stort ansvar. Men faktum är att vi också är stora konsumenter med stora fotavtryck. Vi har goda förutsättningar att visa vägen och gå före mot ett hållbart samhälle. Det är hög tid att vi lever upp till vår egen självbild”, skriver WWF i DN.

Främst handlar det om att politiker ska investera i klimatet och den biologiska mångfalden både på hemmaplan och utomlands för att bidra till en enda levande planet, men det finns även saker man som privatperson kan göra för att hjälpa till (fler tips får ni i klippet ovan):
  • Minska sin konsumtion av nya varor. Ta hand om det ni har eller leta på andra handsmarknaden om du måste köpa nytt.
  • Ät mer grönt och dedikera gärna en hel dag (eller fler) till vegetarisk mat. Odla gärna eget om du har plats och intresse, närodlat for the win!
  • Utöka din ekokonsumtion. Ekologiskt är inte lösningen på alla miljöproblemen (och definitivt inte enda), men det bidrar till en ökad biologisk mångfald på platser som odlar dem och minskar onödiga gifter i vår omgivning. 
Den här veckan är det miljövänliga veckan, läs mer om det  och andra saker som du kan göra för miljön på Naturskyddsföreningens hemsida. (och nej, jag är inte sponsrad)

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...