måndag 29 september 2014

Fröken H lagar: Äppelsirap


God morgon finingar! Förra helgen bestämde jag och Eric oss för att göra något med alla våra äpplen som vi har i trädgården innan de blir helt förstörda. Eftersom vi inte hade tillräckligt mycket med äpplen för att göra must/cider i år valde vi att testa att göra en äppelsirap istället. För att göra en liter sirap behövs följande: 
  • 2 kg äpplen
  • 1 1/2 l vatten
  • 7 dl strösocker
  • 3 kanelstänger 

Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en kastrull med vattnet. Koka med lock tills äpplena börjar mosa sig, ca 10-15 minuter. Det kan ta längre tid om man har riktigt hårda äpplen.


Lägg moset i en silduk eller i en kökshandduk i ett durkslag. Låt rinna av tills det blir ungefär en liter vätska, det tar ca en timme.


Koka upp äppelsaften med socker och kanelstång. Lår det koka ca 20 minuter utan lock. Ju längre koktid desto tjockare blir sirapen.


Skumma av och häll upp på rena glasburkar eller flaskor. Av resterna kan man enkelt göra äppelmos också. Det är bara att passera moset i en äppelmosvagga eller genom en finmaskig sil, koka upp på svag värme och smaka av med socker. Vi valde dock att ge våra rester till hönsen, som är som tokiga i äpplen.

Sirapen kan man ha istället för lönnsirap till amerikanska pannkakor, som topping på glass eller till olika efterrätter, t ex denna.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...