torsdag 15 december 2011

Modehistoria - 1960-taletUngdomskulturens utvecklande på 50-talet spreds vidare på 60-talet och blev en förebild för modet och samhället. Den unga generationen ville ha ett mode som representerade deras livsstil utan att lägga ner en hel förmögenhet. Därför blev det nya modet något som inte längre var enbart för överklassen utan ett ungdoms- och massfenomen där politiska åsikter blev synliga. 

Den unga generationen rättade sig inte längre efter det borgliga idealet som ansågs som en dubbelmoral. De eleganta damerna fick ge vika för den flickiga unga kvinnan som betraktade världen genom rådjursögon. Att vara ung och sexig blev det ultimata som alla kvinnor strävade efter.
   
Den populäraste linjen under 60-talet var tapetslinjen med midjelösa klänningar eller kappor som var smala upptill och vida nere vid låret. De raka klänningarna hade ingen anknytning till 20-talets raka mode då den damiga elegansen alltid funnits trots sin lekfullhet. I jämförelse med 20-talet verkar 60-talets mode som att det skulle vara gjort för barn.

Klänningarna var enkla utan dekor eller finess i snittet och detaljerna låg i tyget som kunde ha stora grafiska mönster eller blommor i färgglada färger. De nya kläderna skulle vara ungdomliga, lekfulla och respektlösa oavsett om kvinnan som bar kläderna var gammal eller ung.

I slutet av 60-talet uppstod olika proteströrelser mot det kalla kriget och kriget i Vietnam. Anhängarna av de här rörelserna klädde sig i hippiestilen som ett yttre tecken på deras illvilja mot kriget. Män som kvinnor gick omkring barfota, hade långt hår, smycken, jeans och bar blommiga skjortor. Kvinnorna kunde även ha långa fladdrande klänningar. Med deras yttre protesterade de mot krig och visade upp en tro på fri kärlek och tron på ett liv utan överflödiga saker.

Motståndsrörelsen spred sig senare ut i världen och utvecklades till en världsomfattande trend. Hippiekläderna blev mode även för dem som inte delade den ideologiska bakgrunden. Golvlånga kjolar, sjalar, hårband, romantiska blusar och liknande kläder syddes upp i massupplagor och fraktades sedan till närmaste köpcentrum där de kunde köpas för en billig peng. På så sätt förlorade hippiestilen sin ursprungliga innebörd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...